Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Πόντιοι και Μικρασιάτες τίμησαν τη Thea Halo

       Εκδήλωση τιμής προς ένα σύμβολο του ποντιακού –και όχι μόνο- ελληνισμού στο μεγάλο αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας.
Με μια θαυμάσια κοινή πρωτοβουλία της Ένωσης Ποντίων και του Συλλόγου Μικρασιατών «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε» των Μελισσίων, τιμήθηκε τη Δευτέρα 20-9-2010 στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Μελισσίων η Thea Halo για τον αγώνα της για τη διεθνοποίηση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής.
Την εκδήλωση μνήμης άνοιξε η παρουσιάστρια Σεβαστή Μπούρα, δημοσιογράφος που γεννήθηκε στα Μελίσσια και έζησε για πολλά χρόνια στις Η.Π.Α. Συγχαίροντας θερμά τους 2 Προέδρους, τόνισε την αξία της εκδήλωσης, ενώ έκανε αναφορά και στο διεθνές συνέδριο «Τρεις Γενοκτονίες, μια Στρατηγική» που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 17-19 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, στο πλαίσιο άλλωστε του οποίου βρέθηκε και η τιμώμενη στην Ελλάδα.
Πρώτοι ανέβηκαν στο βήμα οι Πρόεδροι των 2 φορέων που συνδιοργάνωσαν την εκδήλωση.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Γιάννης Καλαϊτζίδης μίλησε για την τιμώμενη, θυμίζοντας τις κορυφαίες στιγμές της ζωής της, στεκόμενος περισσότερο στη συγγραφή του βιβλίου της «Ούτε τ’ όνομά μου», που την οδήγησε στην απόφασή της ν’ αφιερώσει τη ζωή της στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, καθώς και στην επίδραση του βιβλίου της στις αναγνωρίσεις της γενοκτονίας από πολιτειακά κοινοβούλια των ΗΠΑ.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε» Βασίλης Ροσταδάκης αναφερόμενος στην τιμώμενη, μίλησε για το μεγάλο αγώνα των προγόνων τους να ριζώσουν στα Μελίσσια και αναφέρθηκε στη μεγάλη αξία που έχει για τους Μικρασιάτες η εκδήλωση αυτή, θυμίζοντας ότι με το πρόσφατο βιβλίο του Αντώνη Παυλίδη για την ιστορία του Γκιούλμπαξε που εξέδωσε ο Σύλλογος, γίνεται γνωστή και η επί μέρους Γενοκτονία των Γκιουλμπαξιωτών και συνεπώς αναδεικνύεται η ανάγκη του αγώνα για την αναγνώριση.
Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον Αντώνη Παυλίδη, Πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών και Πρόεδρο του διεθνούς Συνεδρίου «Τρεις γενοκτονίες, μια στρατηγική», οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν την προηγούμενη. Αναφέρθηκε συνοπτικά στην τεράστια επιτυχία των εργασιών του συνεδρίου και στα πορίσματά του, ενώ συνεχάρη τους Προέδρους των 2 φορέων για την ουσιαστική αυτή πρωτοβουλία, που δείχνει ότι Πόντιοι και Μικρασιάτες ενωμένοι κάνουν το καθήκον τους για τα αυτονόητα, ότι τιμώντας τη Thea Halo τιμούν πρωτίστως την καταγωγή τους, ότι τιμούν έναν άνθρωπο –σύμβολο, που έχει θέσει ως σκοπό της ζωής της να αγωνίζεται για τη αλήθεια και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.
Στη συνέχεια ο παριστάμενος Atman Sabri, Πρόεδρος του διεθνούς ιδρύματος για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ασσυρίων «Seyfo», που είχε –όπως και η Thea Halo- συμμετάσχει στο συνέδριο, συνεχάρη για την πρωτοβουλία τους οργανωτές, τονίζοντας ότι τιμούν έναν άνθρωπο που προσέφερε πολλά στον κοινό αγώνα.
Πριν τη λήξη της εκδήλωσης το λόγο ζήτησε ο παριστάμενος Τάσος Σταμπουλίδης συνταξιούχος δάσκαλος, που συγκλόνισε το ακροατήριο περιγράφοντας στιγμές από τις ημέρες της γενοκτονίας στο χωριό των προγόνων του στον Πόντο, που βρισκόταν μεταξύ της Αμάσειας και της Έρμπαα στο δυτικό Πόντο. Οι σκηνές φρίκης που λέξη-λέξη μετέφραζε η διερμηνέας Μαρίνα Φράγκου στη Thea Halo, έκαναν μεγάλη εντύπωση και στη τιμώμενη, που πρότεινε στον Τάσο Σταμπουλίδη να γράψει οπωσδήποτε ένα βιβλίο ως μαρτυρία του παππού του, που του τις είχε πριν από χρόνια περιγράψει.
Τελευταία ανέβηκε στο βήμα η τιμώμενη Thea Halo. Ευχαρίστησε τους 2 φορείς για την πρωτοβουλία τους, δηλώνοντας ότι έπραξε και πράττει αυτό που της επιβάλλει η συνείδησή της. Περιέγραψε τις εμπειρίες της από τη συγγραφή του βιβλίου της που έκανε γνωστή -πρώτα στις ΗΠΑ και στη συνέχεια σ’ όλο τον κόσμο - τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, την εμπειρία της από το ταξίδι με τη μητέρα της στην Τουρκία, τον αγώνα που έκανε για να περάσει το ψήφισμα –με συντριπτική μάλιστα πλειοψηφία- από τη Διεθνή Ένωση Ακαδημαϊκών για τη μελέτη των Γενοκτονιών (I.A.G.S.), ενώ έκλεισε με παραινέσεις για ενότητα και εκτιμήσεις για τη συνέχεια του αγώνα, που έχει ως στόχο τις αναγνωρίσεις των 3 γενοκτονιών (Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, Αρμενίων και Ασσυρίων) από τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης, η Thea Halo συζήτησε με παρισταμένους, ενώ υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου της «Ούτε τ’ όνομά μου».
http://epontos.blogspot.com/2010/10/h-thea-halo.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου