Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Για τις μεταρρυθμίσεις στη Παιδεία

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΕΝΤΕΛΗΣ
Eκδήλωση με αφορμή τις μεταρρυθμίσεις στη Παιδεία, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός πριν από λίγες ημέρες,πραγματοποίησε τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΕΝΤΕΛΗΣ.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί από Μελίσσια και Πεντέλη, με μεγάλο ενδιαφέρον, στην αίθουσα του κολυμβητηρίου του Δήμου Μελισσίων, η οποία ήταν ασφυκτικά γεμάτη.
Ο Νίκος Κουρής νυν Δημοτικός Σύμβουλος στη Νέα Πεντέλη και υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τη ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΕΝΤΕΛΗΣ, άνοιξε την εκδήλωση με ένα σύντομο χαιρετισμό, ενώ ταυτόχρονα κατήγγειλε τους προβοκατόρικους μηχανισμούς που δρουν κύρια στη περιοχή της Πεντέλης, και που προσπαθούν να αρπάξουν ψήφους από οπαδούς και φίλους του ΚΚΕ, προβάλλοντας το ότι κάποτε πέρασαν από τις γραμμές του κόμματος . Ειπε,χαρακτηριστικά, ότι με « με παλιό εισιτήριο δεν ταξιδεύεις σε σημερινές διαδρομές». .Είναι αισχροί συκοφάντες και λασπολόγοι , το ΚΚΕ τόσο στα Μελίσσια όσο και στη Πεντέλη, τα μέλη του οι φίλοι, οι οπαδοί του, είναι εδώ, είναι συσπειρωμένοι στο ψηφοδέλτιο της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ" δήλωσε το στέλεχος του ΚΚΕ, Νίκος Κουρής.
Στη συνέχεια κάλεσε στο βήμα τον υποψήφιο Δήμαρχο Τάσο Καρατζή, ο οποίος ήταν ο βασικός ομιλητής της εκδήλωσης. ο Τάσος Καρατζής, ανέλυσε με λεπτομέρειες, όλες τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας στη Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
 Όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις οδηγούν σε ένα Πανεπιστήμιο - Επιχείρηση τόνισε ο υποψήφιος Δήμαρχος της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ. Τα παιδιά των εργαζόμενων και των λαικών στρωμάτων ουσιαστικά αποκλείονται από τη πρόσβαση στη τριτοβάθμια εκπαίδευση , οι καθηγητές μετατρέπονται σε κυνηγούς πελατών-φοιτητών, προκειμένου να έχουν οικονομική αυτάρκεια τα πανεπιστήμια, αφού η πολιτεία καταργεί ουσιαστικά την επιχορήγηση σε αυτά. "Για τη ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΕΝΤΕΛΗΣ, η ατζέντα των τοπικών εκλογών είναι αυτή. Είναι τα μεγάλα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει η λαϊκή οικογένεια. Η υγεία, η παιδεία, η πρόνοια, η ανεργία κλπ., σε αυτά επιβάλλεται να πάρουν θέση και οι υπόλοιποι συνδυασμοί" τόνισε ο Τάσος Καρατζής " 'Όμως όλοι οι άλλοι υποψήφιοι Δήμαρχοι και συνδυασμοί, όχι μόνο αποφεύγουν να τοποθετηθούν σε αυτά τα μεγάλα; και κρίσιμα λαϊκά ζητήματα, αλλά επιμελώς στρέφουν τη συζήτηση σε δευτερεύοντα διαχειριστικά ζητήματα και όχι στην ουσία, ο λόγος είναι ένας και τους αφορά όλους. Όλοι μαζί Γραφάκος, Παπακωνσταντίνου, Στεργίου, Φειδοπιάστης, συμφωνούν και επικροτούν το ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, και η πολιτική που θα ασκήσουν αν εκλεγούν Δήμαρχοι στο νέο Δήμο Πεντέλης, θα υπηρετεί πλήρως αυτή τη πολιτική. Γι αυτό καλούν το λαό των 3 δήμων να ψηφίσουν για "ΕΝΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΠΕΝΤΕΛΙΚΟΥ", με μια "ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ", και για μια "ΠΕΝΤΕΛΗ ΣΕ ΔΡΑΣΗ" και στο "ΥΨΟΣ ΤΗΣ", δηλαδή άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, είπε χαρακτηριστικά ο Τάσος Καρατζής.
Ο υποψήφιος Δήμαρχος της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ , έκλεισε τη ομιλία του καλώντας τους εργαζόμενους , τους νέους, τους αυτοαπασχολούμενους τις γυναίκες να ψηφίσουν ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ. " ΔΕΝ πρέπει να ψηφίσετε υποψηφίους που στηρίζονται από τα κόμματα και τους συνδυασμούς της πλουτοκρατίας, ούτε αυτούς που αυτοαποκαλούνται «αριστεροί», αλλά προσκυνούν τον ευρωμονόδρομο και τις επιλογές του. ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΚΟΙΝΟ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ. ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ ΜΑΣ. ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΔΥΝΑΜΗ ΠΑΝΣΤΡΑΤΙΑ - ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο η Πέρσα Μεγαλοφώνου καθηγήτρια Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με τη ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΕΝΤΕΛΗΣ. Η ομιλήτρια ανέλυσε τις επιπτώσεις που έχει η εφαρμογή του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ στην ανώτατη εκπαίδευση, τόνισε τους ταξικούς φραγμούς και τους αποκλεισμούς για τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων, που έφεραν στην εκπαίδευση όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, με τις διάφορες δήθεν μεταρρυθμίσεις τους. Αναφέρθηκε με παραδείγματα στην εμπορευματοποίηση της έρευνας, η οποία ενώ θα έπρεπε να ήταν στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, έχει περάσει στα χέρια των ιδιωτών με ευθύνη και των πρυτανικών αρχών των πανεπιστημίων. Η Πέρσα Μεγαλοφώνου έκλεισε την ομιλία της καλώντας τους νέους και τις νέες, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς να πάρουν θέση απέναντι σε αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα, να καταψηφίσουν κόμματα και συνδυασμούς, που είτε τα στηρίζουν ενεργά, είτε με τη σιωπή τους ουσιαστικά διευκολύνουν την εφαρμογή τους, και να στηρίξουν με τη ψήφο τους τη ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στη ΠΕΡΙΦΕΡΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ και στο ΔΗΜΟ ΠΕΝΤΕΛΗΣ.
Επόμενος ομιλητής ο Κώστας Γκιζιάκης, καθηγητής οικονομολόγος στο Ναυτιλιακό τμήμα του Πανεπιστήμιου Πειραιά και υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τη ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΕΝΤΕΛΗΣ. Ο ομιλητής ανέλυσε τη ταξική διάρθρωση της κοινωνίας, ανέπτυξε με επιχειρήματα, ότι αφού υπάρχουν 2 τάξεις στο καπιταλισμό, υπάρχουν και 2 διαφορετικοί δρόμοι ανάπτυξης, άρα και αντίστοιχες πολιτικές που εφαρμόζονται. Σήμερα στις συνθήκες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης οι καπιταλιστές επιλέγουν να δράσουν επιχειρηματικά στις κοινωνικές δομές, όπως ΠΑΙΔΕΙΑ, ΥΓΕΙΑ, ΠΡΟΝΟΙΑ , κ.α. έχοντας στόχο το μέγιστο κέρδος. Αυτή τη πολιτική εξυπηρετούν οι επιλογές τόσο της κυβέρνησης, όσο και της Ε.Ε .και προκειμένου να διευκολυνθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου προχωράνε οι εκάστοτε κυβερνήσεις, σε νόμους και μεταρρυθμίσεις που κρίνονται αναγκαίες. Άρα δεν υπάρχουν καλές και κακές πολιτικές, η καλοί και άξιοι πολιτικοί, υπάρχουν πολιτικές που ευνοούν το συμφέρον της μιας ή της άλλης τάξης, δηλαδή της αστικής τάξης, των λίγων, που σήμερα είναι στην εξουσία ή της εργατικής τάξης, δηλαδή των πολλών που σήμερα είναι εκμεταλλευόμενοι, και πρέπει να παλέψουν για την ανατροπή αυτής της κατάστασης.
Τελευταία ομιλήτρια στην εκδήλωση της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ η Μαίρη Γκιζιάκη, καθηγήτρια Μέσης Εκπαίδευσης, και υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με τη ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΕΝΤΕΛΗΣ. Η ομιλήτρια στη τοποθέτηση της στάθηκε στα προβλήματα που δημιουργεί η συγκεκριμένη πολιτική στη Μέση Εκπαίδευση, τόσο στη ποιότητα της γνώσης που προσφέρεται στους μαθητές, όσο και στους ίδιους του εκπαιδευτικούς.. Επίσης διευκρίνισε γιατί είναι μύθος η δωρεάν παιδεία, αφού οι γονείς πληρώνουν, σχεδόν για όλα, για το πετρέλαιο, για τα σχολικά βοηθήματα, για τις δήθεν εκπαιδευτικές εκδρομές, και φυσικά για το μεγάλο αγκάθι των φροντιστηρίων. Η Μαίρη Γκιζιάκη έκλεισε την ομιλία της με ένα ποίημα του μεγάλου επαναστάτη ποιητή Μπρέχτ.
Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης τις τοποθετήσεις όλων των ομιλητών συνόδευαν διαφάνειες με οπτικό υλικό από κινητοποιήσεις φοιτητών, σπουδαστών, μαθητών, καθώς και δράσεις του ΠΑΜΕ, και της ΚΝΕ, που αφορούσαν τη ΠΑΙΔΕΙΑ.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ "ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου