Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Ένας Δήμος Μελίσσια, Βριλήσσια, Παλαιά & Νέα Πεντέλη

Έως τα τέλη Μαρτίου ή τις αρχές Απριλίου θα δοθεί στη δημοσιότητα το τελικό σχέδιο του υπουργείου Eσωτερικών για τον νέο διοικητικό χάρτη της χώρας, ώστε να τεθεί σε διαβούλευση και να ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο μέσα στον Μάιο.
 Στόχος της κυβέρνησης παραμένει η μείωση των σημερινών 1.034 δήμων σε κάτω από 400 και σε όλη τη χώρα γίνονται το τελευταίο διάστημα συνεχείς διαβουλεύσεις, ώστε να «κλειδώσουν» οι νέοι δήμοι.
Στο τραπέζι των συζητήσεων για το Λεκανοπέδιο έχουν πέσει διάφορα σενάρια. Το πιο σκληρό από αυτά θέτει το πληθυσμικό όριο των 20.000 κατοίκων και αποτελεί τη λογική δημιουργίας μεγάλων δήμων σε όλη την Αττική, άποψη που φέρεται να συμμερίζεται και η ηγεσία του υπουργείου. Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα πειραχθούν μόνο δήμοι που ήδη διαθέτουν μεγάλο αριθμό κατοίκων, όπως η Αθήνα, το Περιστέρι, η Γλυφάδα ή το Ίλιον.
Ήδη, η προοπτική αυτή έχει πυροδοτήσει διαφωνίες από αρκετούς δημάρχους και δημοτικά συμβούλια και περισσότεροι από 45 δήμοι έχουν ταχθεί αρνητικά στο ενδεχόμενο συνενώσεων…

«Όχι» σε συνενώσεις για οικονομικούς λόγους έχουν δηλώσει αρκετοί δήμοι, καθώς όπως επισημαίνουν το ταμείο τους είναι πλεονασματικό και πιθανή ένωση με άλλους δήμους(που λειτουργούν στο «κόκκινο»), θα λειτουργήσει εις βάρος τους. Για τον λόγο αυτό, υπάρχουν φωνές που τάσσονται υπέρ μίας πιο ήπιας λύσης και ζητούν να αποφευχθούν οι δήμοι-τέρατα, ενώ δεν έλειψαν και προτάσεις να προχωρήσουν επί του παρόντος οι συνενώσεις δήμων που έχουν εκδηλώσει τέτοια πρόθεση και σε δεύτερη φάση να εξεταστεί ένα μεγαλύτερο κύμα συνενώσεων
Σύμφωνα πάντως με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»(που δημοσιεύει και σχετικό χάρτη) ο «Καλλικράτης», φέρνει στην Αττική μεγάλες ανατροπές. Συγκεκριμένα ψαλιδίζει περισσότερους από τους μισούς από τους σημερινούς 122 δήμους και κοινότητες. Το σενάριο για την πόλη μας είναι ενωση με Bριλήσσια, την Παλαιά και τη Ν. Πεντέλη.
http://www.kentri-melissia.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου