Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Σε 15 μέρες ο χάρτης

Απίθανες διαρροές και σενάρια είδαν το φως της δημοσιότητας σε ότι αφορά το χωροταξικό του ν/σ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», μετά τη συνάντηση που είχαν το Σάββατο 13 Μαρτιου ο υπ. Εσωτερικών κ. Γιαννης Ραγκούσης και ο υφυπουργός κ. Γιώργος Ντόλιος με 14 από τους 20 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη Β΄ Aθήνας. Παρόντες ήταν οι υπουργοί Οικονομίας και Υγείας κ.κ. Λούκα Κατσέλη και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, και οι κ.κ. Πέτρος Ευθυμίου, Κώστας Γείτονας, Γιάννης Δημαράς, Άννα Νταλάρα, Λάμπρος Μίχος, Γιάννης Βούρος, Γιώργος Χαραλαμπόπουλος, Μίμης Ανδρουλάκης, Σοφία Σακοράφα, Βάσω Παπανδρέου και Χρήστος Πρωτόπαπας.
Απουσίαζαν οι υπουργοί Εργασίας και Προστασίας του Πολίτη κ.κ. Ανδρέας Λοβέρδος και Μιχάλης Χρυσοχοίδης, καθώς και οι κ.κ. Απ. Κακλαμάνης,Τηλέμαχος Χυτήρης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και Μιλένα Αποστολάκη.
Συμφωνα με την ιστοσελίδα «www.e-aftodioikisi.gr», ο Γιάννης Ραγκούσης βολιδοσκόπησε τις διαθέσεις των βουλευτών, κέρδισε χρόνο και η συζήτηση κινήθηκε περί της ανάγκης προώθησης της διοικητικής μεταρρύθμισης, των όρων και των προϋποθέσεων. Απέφευγε ωστόσο να ανοίξει τα χαρτιά του στους βουλευτές για το χωροταξικό, παραπέμποντας τις ανακοινώσεις για τις συνενώσεις των δήμων «σε ένα δεκαπενθήμερο», δηλαδή λίγο πριν το Πάσχα
Η ιστοσελίδα «www.aftodioikisi.gr» υποστηρίζει από την πλευρά της πως από την όλη συζήτηση προέκυψε ότι:

1) Το πληθυσμιακό κριτήριο για τις συνενώσεις στη Β΄ Αθήνας θα είναι το 25-30.000, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι οδηγούμαστε σε περίπου 35 δήμους από τους 48 που είναι σήμερα και 2) Δεν προκρίνεται η λογική των προσαρτήσεων αλλά των συνενώσεων όμορων δήμων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ»(Τρίτη 16 Μαρτίου), τα συμπεράσματα τα οποία προκύπτουν από τις επαφές του κ. Ραγκούση με τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, όπως και από τα πορίσματα των επιτροπών που έχουν συσταθεί στο υπουργείο και επεξεργάζονται τις βασικές ρυθμίσεις του νομοθετικού πλαισίου, είναι ότι η κυβέρνηση προτίθεται να ακολουθήσει την τακτική της «ήπιας προσαρμογής». Τα κριτήρια ως εκ τούτου που θα ισχύσουν για τη νέα χωροταξική δομή (πληθυσμιακά, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτισμικά κτλ.) «θα είναι ενιαία σε ολόκληρη τη χώρα και δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις ούτε καν όταν το σχέδιο θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή». Τα ίδια κριτήρια θα ισχύσουν και στην Αττική, στην οποία προβλέπονται συνενώσεις μόνο όμορων δήμων και κυρίως δήμων με όμορες κοινότητες, χωρίς να θίγονται οι μεγάλοι ή ακόμη και μέτριοι με βάση πληθυσμιακά κριτήρια δήμοι. Ο κ. Ραγκούσης κατά τις συναντήσεις που είχε και με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που εκλέγονται στην περιφέρεια ξεκαθάρισε ότι οι δήμοι θα αποτελούν ενιαίες διοικητικές ενότητες και δεν θα ξεφεύγουν από τα γεωγραφικά όρια του νομού, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα ισχύσει- με ορισμένες μόνο εξαιρέσεις- η χάραξη που είχε κάνει το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Tην Τρίτη 16 Μαρτίου μιλώντας στην εκπομπή των Δ. Καμπουράκη-Γ. Οικονομέα στο MEGA, ο κ. Ραγκούσης δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε συνενώσεις μεγάλων δήμων: «Δεν πάμε να συνενώσουμε μεγάλους δήμους», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «οι συνενώσεις θα γίνουν με αντικειμενικά, ακομμάτιστα και διαφανή κριτήρια».
Επιβεβαίωσε επίσης ότι η Αττική θα είναι μία περιφέρεια, «γιατί η αναπτυξιακή διάσταση, όπως είπε, δεν επιτρέπει να έχουμε δύο περιφερειακά συμβούλια που θα τσακώνονται μεταξύ τους».
Σύμφωνα με τον «ΠΕΡΙΗΓΗΤΗ», επειδή ο Δήμος Βριλησσίων ικανοποιεί το πληθυσμιακό κριτήριο, θεωρείται αυτόνομος και δεν συνενώνεται με άλλους όμορους δήμους. Διαρροές όμως φέρουν το Δήμο είτε να ενώνεται με τους Δήμους Μελισσίων Παλαιάς και Νέας Πεντέλης, είτε μόνο με το Δήμο Παλαιάς Πεντέλης που εμείς θεωρούμε ως επικρατέστερο σενάριο.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τα Μελίσσια θα συνενωθούν με τη Νέα Πεντέλη, η Πεύκη με τη Λυκόβρυση και η Ερυθραία με την Εκάλη.
Κατά την εφημερίδα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ»(14 Μαρτίου) στη Νομαρχία Αθηνών, οι 48 σημερινοί δήμοι θα γίνουν 34 και στην Ανατολική Αττική, οι 44 δήμοι που είναι σήμερα θα γίνουν 12.
Συγκεκριμένα στη Νομαρχία Αθηνών που το πληθυσμιακό όριο θα είναι οι 30.000 προκύπτουν οι παρακάτω δήμοι:
1) Αθηναίων 2) Αιγάλεω 3) Αγ. Βαρβάρα 4) Αγ. Ανάργυροι - Καματερό 5) Αγ. Δημήτριος 6) Άλιμος 7) Αγ. Παρασκευή 8) Αργυρούπολη - Ελληνικό 9) Βύρωνας 10) Γαλάτσι 11) Γλυφάδα 12) Δάφνη - Υμηττός 13) Ζωγράφου 14) Ηλιούπολη 15) Ηράκλειο 16) Ίλιον 17) Καλλιθέα 18) Καισαριανή 19) Κηφισιά - Εκάλη - Ν. Ερυθραία 20) Λυκόβρυση - Πεύκη (με σοβαρό ενδεχόμενο να συνενωθούν με το Μαρούσι) 21) Μαρούσι 22) Μεταμόρφωση 23) Μοσχάτο - Ταύρος (εάν δεν συνενωθεί το Μοσχάτο με τον Ρέντη. Εάν συνενωθεί, ο Ταύρος θα πάει με την Καλλιθέα) 24) Νέα Ιωνία 25) Ν. Φιλαδέλφεια - Ν. Χαλκηδόνα 26) Ν. Σμύρνη 27) Π. Φάληρο 28) Περιστέρι 29) Πετρούπολη
30) Πεντέλη - Ν. Πεντέλη - Μελίσσια - Βριλήσσια (με εναλλακτική λύση να χωριστούν ανά δύο, δηλαδή Πεντέλη - Βριλήσσια και Νέα Πεντέλη - Μελίσσια) 31) Χαϊδάρι 32) Χαλάνδρι 33) Χολαργός - Παπάγου 34) Φιλοθέη - Ψυχικό - Ν. Ψυχικό.
Στη δε Νομαρχία Ανατ. Αττικής, οι εξής:
1) Αυλώνας - Σκάλα Ωρωπού - Ν. Παλάτια - Ωρωπός - Μαλακάσα - Συκάμινο - Μαρκόπουλο (18.000 κάτοικοι)
2) Καπανδρίτι - Αφίδνες - Πολυδένδρι - Βαρνάβας - Κάλαμος (15.000)
3) Αχαρνές - Θρακομακεδόνες (82.000 κάτοικοι)
4) Αγ. Στέφανος - Κρυονέρι - Άνοιξη - Δροσιά - Διόνυσος - Σταμάτα - Ροδόπολη (32.000 κάτοικοι)
5) Μαραθώνας - Γραμματικό - Ν. Μάκρη (22.000)
6) Ραφήνα - Αρτέμιδα (26.000)
7) Παλλήνη - Ανθούσα - Πικέρμι (23.000)
8) Γέρακας - Γλυκά Νερά (21.000)
9) Κορωπί - Μαρκόπουλο - Σπάτα - Παιανία (63.000). Σ' αυτό το σχήμα έχουν συμφωνήσει και οι 4 δήμαρχοι και το έχουν διαβιβάσει στον υπουργό Εσωτερικών.
10) Βούλα - Βάρη - Βουλιαγμένη (41.000)
11) Κερατέα - Λαυρεωτική - Κουβαράς - Αγ. Κωνσταντίνος (24.000)
12) Καλύβια - Φώκαια - Ανάβυσσος - Σαρωνίδα (22.000)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου