Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2010

Mια Εβραιοπούλα στο Συνδυασμό του Γραφάκου

Πρόκειται για την Μπέτυ Χαλέγουα 22 χρονών, φοιτήτρια στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά. Ζει στα Μελίσσια από τα 3 χρόνια και κατεβαίνει ως δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό του Μανώλη Γραφάκου για τον Δήμο Πεντέλης.
Η υποψηφιότητα της είναι ουσιαστικά η πρώτη επαφή με τα κοινά, αν και μικρότερη δραστηριοποιήθηκε στην τοπική ζωή σαν μαθήτρια του Γυμνασίου/Λυκείου Ν.Πεντέλης, αθλήτρια στον τοπικό σύλλογο βόλεϊ αλλά και ως εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. της Εβραϊκής Νεολαίας Αθηνών. Αξίζει να σημειωθεί οτι παρά την μικρή της ηλικία έχει ήδη εργαστεί σε διάφορες θέσεις όπως στις πανελλήνιες εβραϊκές κατασκηνώσεις και σε τμήματα τηλεφωνικής εξυπηρέτησης όπως αυτό του ΟΤΕ
Τα στοιχεία παραθέτει το ιστολόγιο //abravanel.wordpress.com/2010/10/18/jews-municipal-elections-2010/, το οποίο φιλοξενεί και συνέντευξή της:
"1. Ποια είναι η ενασχόληση σου με την Εβραϊκή ζωή στην Ελλάδα;
Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, τηρώ τα βασικά έθιμα και παραδόσεις του Εβραϊσμού, και όχι μόνο. Οι γονείς μου με μεγάλωσαν, δίνοντας μου όλες τις δυνατές γνώσεις όσον αφορά την θρησκεία μας, έμαθα να τηρώ τις γιορτές του Εβραϊσμού, να σέβομαι το Σαμπάτ, να ανάβω τα κεριά κάθε Παρασκευή βράδυ και να επισκέπτομαι όσο πιο συχνά μπορώ την συναγωγή μας. Τελείωσα το Εβραϊκό Δημοτικό Σχολείο της Αθήνας και από 7 χρονών μετέχω κάθε καλοκαίρι στην Εβραϊκή κατασκήνωση. Μεγαλώνοντας άρχισα να συμμετέχω στις εκδηλώσεις της ΕΝΕ (Εβραϊκή Νεολαία Ελλάδος ) και τώρα πια αποτελώ μέλος της ΕΝΑ (Εβραϊκή Νεολαία Αθήνας).
2. Πώς κρίνεις την συμμετοχή των Εβραίων στην δημόσια ζωή σήμερα ; Αν δεν είναι ικανοποιητική που πιστεύεις οτι οφείλεται;
Ας μην κρυβόμαστε, η συμμετοχή των Εβραίων στην δημόσια ζωή, δεν είναι ικανοποιητική.

Πόσοι Εβραίοι πολιτικοι, στρατιωτικοί ή άλλα γνωστά δημόσια πρόσωπα υπάρχουν σήμερα στην Χώρα μας; Αυτό πιθανότατα να οφείλεται σε ιστορικούς παράγοντες, καθώς και σε ρατσιστικούς λόγους. “Γιατί να συμμετέχω στην δημόσια ζωή της χώρας μου, αν είμαι προκατειλημμένος από πριν, οτι θα αντιμετωπίσω την ρατσιστική στάση κάποιων;” Ακόμα ένας λόγος κατ’εμε, είναι ο αντισημιτισμός που υπάρχει την σημερινή εποχή στην Ελλάδα και όχι μόνο.
3. Τι πιστεύεις οτι μπορείς να προσφέρεις ως Ελληνίδα Εβραία στον Δήμο σου;
Στο δήμο μου, έχω σκοπό να ασχοληθώ με τα θέματα της νεολαίας και του αθλητισμού. Οι ιδέες ενός νέου ανθρώπου, πάντα είναι πιο πρωτοποριακές και ας είναι καμιά φορά μη πραγματοποιήσιμες. Θα μπορούσαμε να οργανώσουμε διάφορες εκδηλώσεις για την νεολαία, να δημιουργήσουμε επιπλέον προνομία για τους δημότες όσον άφορα τον αθλητισμό και γενικά να δραστηριοποιηθούμε με στόχο την νεολαία. Συνήθως δίνεται προτεραιότητα σε θέματα δρόμων, πάρκων και καθημερινών διευκολύνσεων με αποτέλεσμα να παραμελούνται οι ανάγκες και επιθυμίες των νέων. Προσωπικά θα θελα να ακούσω τα αιτήματα τους και να ασχοληθώ με αυτά.
Όσον αφορά το θρησκευτικό κομμάτι, πιστεύω οτι συμμετέχοντας στα κοινά του Δήμου, θα έρθω σε επαφή με αρκετό κόσμο, που δεν έχει ιδέα για το τι είναι να είσαι Εβραίος και για το πως νιώθεις όταν είσαι Εβραίος και “πρέπει” να το κρύψεις λόγω του αντισημιτισμού. Πρέπει ο κόσμος να αρχίσει να “εξοικειώνεται” με τον Εβραίο, να μαθαίνει για αυτήν την θρησκεία, ώστε να μειωθεί έτσι ο ρατσισμός που προέρχεται από απλή άγνοια. Έτσι, καθώς θα αρχίσω να συναναστρέφομαι με όλο και περισσότερο κόσμο, ίσως να μπορέσω να κάνω πιο ξεκάθαρη την εικόνα που έχουν πολλοί άνθρωποι για τον Εβραϊσμό και τους ανθρώπους που υποστηρίζουν αυτήν την θρησκεία".
Εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι η εκλεκτή υποψήφια Μπέττυ  ΧΑΛΕΓΟΥΑ
στο βιογραφικό της  δεν αναφέρει το παραμικρό για την καταγωγή της. Γιατί άραγε; Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος; Το παρουσιάζουμε αυτούσιο όπως ειναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Συνδυασμού  http://manolisgrafakos.gr/syndiasmos/1168-2/

"Μπέτυ Χαλέγουα
Γεννήθηκε πριν 22 χρόνια στην Αθήνα. Από τα 3 της χρόνια είναι κάτοικος Μελισσίων. Ολοκληρώνει τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Πειραιά στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων και σύντομα θα ξεκινήσει το μεταπτυχιακό της στα Logistics και στη Διαχείριση Επιχειρησιακού Κινδύνου.
 Το τελευταίο εξάμηνο των σπουδών της, συμμετείχε στο πρόγραμμα Erasmus (ανταλλαγή φοιτητών) στην Τσεχία όπου και παρακολούθησε μαθήματα στο οικονομικό τμήμα του Πανεπιστημίου του Partubice, στη Αγγλική γλώσσα, την οποία κατέχει σε άριστο επίπεδο.
Έχει εργαστεί επί σειρά ετών, σε παιδικές κατασκηνώσεις ως ομαδάρχισσα και υπεύθυνη τομέων. Εργάστηκε σε εταιρία διαδικτυακών παροχών στον τομέα πωλήσεων ασυρμάτων δικτύων για επαγγελματικούς χώρους. Επίσης, για ένα χρόνο δούλεψε στο τμήμα εξυπηρέτησης πελατών του ΟΤΕ.
Επιθυμία της είναι να υπηρετήσει με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης τον τόπο που μεγάλωσε, εκπροσωπώντας και ενεργοποιώντας την νεολαία του νέου διευρυμένου δήμου".
Εμείς της ευχόμαστε καλή επιτυχία, αφιερώνοντάς την ενα τραγουδάκι του Σ. Παντελίδη, που ερμήνευσε εκπληκτικά το το 1934 η μοναδική και αξεπέραστη Ρίτα Αμπατζη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου