Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΟΝ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»

Το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» αποτελεί μια επανάσταση για τη διοικητική δομή της χώρας. Αλλάζει ριζικά ο Διοικητικός χάρτης και σχεδιάζεται η Ελλάδα της επόμενης 30ετίας. Υπ΄αυτήν την έννοια είναι μια πρόσκληση και συνάμα πρόκληση τόσο για την Κεντρική Εξουσία όσο και για τους Αυτοδιοικητικούς να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξουν το θεσμό.
Βασικός στόχος του Καλλικράτη είναι η λειτουργία πλέον της χώρας με βάση τον Περιφερειακό σχεδιασμό με ισχυρές αυτοδιοικητικές εκτελεστικές αρμοδιότητες.
Αυτό γίνεται μέσα από τη δημιουργία 13 Περιφερειών με αιρετά Περιφερειακά Συμβούλια και αιρετό Περιφερειάρχη και τη δημιουργία 325 ισχυρών Δήμων.
Τίθενται κατ΄αυτόν τον τρόπο οι βάσεις για τη δημιουργία του Περιφερειακού Κράτους.
Είναι μια μεγάλη επανάσταση. Αλλάζει ο Σχεδιασμός για την ανάπτυξη της χώρας. Η Περιφέρεια που γνωρίζει καλύτερα από το «βαθύ» κράτος τα προβλήματα της περιοχής της, καλείται μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν την ανάπτυξη της περιοχής τους.
Ο ισχυρός Δήμος είναι πλέον ο φορέας εκείνος που με τις νέες αρμοδιότητες του και τη νέα οργανωτική του δομή μπορεί να εφαρμόσει πολιτικές που δίνουν λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας.
Μέσα από τους ισχυρούς Δήμους επιδιώκεται:
α) Να έλθει η Πολιτεία κοντά στον πολίτη
β) Να ενισχυθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός
γ) Να διεκδικηθούν απευθείας Κοινοτικοί Πόροι
δ) Να διευρυνθεί η συμμετοχή των πολιτών όχι μόνο στο σχεδιασμό αλλά και στον έλεγχο της εξουσίας.
στ) Οικονομίες κλίμακας
ζ) Προώθηση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης με έμφαση στην «πράσινη ανάπτυξη»
Το εγχείρημα είναι δύσκολο αλλά το στοίχημα πρέπει να κερδιθεί
Πρώτα απ΄όλα η Κεντρική Εξουσία οφείλει να αποδείξει στην πράξη αυτά που προβλέπονται στο Νόμο :
Να γίνει πραγματική αποκέντρωση με μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων.
Οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οφείλουν να οργανώσουν σωστά και ορθολογικά τους νέους Δήμους που αποτελούν πλέον μικρές «Πολιτείες».
Να έχουν οι ίδιοι την ικανότητα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών και να διαλέξουν άξιους συνεργάτες.
Και τέλος, οι πολίτες έχουν μια μεγάλη ευθύνη. Να αναδείξουν εκείνους τους τοπικούς άρχοντες που πιστεύουν στην μεγάλη αυτή αλλαγή και μπορούν να τη φέρουν σε πέρας.
Σήμερα οι «Καλλικράτιοι» Δήμοι, προήλθαν από συνένωση χωρίς αλλαγές σε υφιστάμενα γεωγραφικά όρια. Ο χρόνος δεν επαρκούσε για τέτοιες μελέτες.
Είναι όμως κάτι παραπάνω από αναγκαίο να επανακαθορισθούν τα όρια, με βάση τα γενικά κριτήρια του «Καλλικράτη», δηλαδή χωροταξικά, κοινωνικά, πληθυσμιακά, οικονομικά, περιβάλλοντος, ιστορικά κά.
Να μιλάμε για δημιουργία νέων Δήμων και όχι απλή συρραφή γεωγραφικών ορίων.
Διότι αποδεδειγμένα σε πολλά μέρη, χρειάζονται μικρές μεν αλλά λειτουργικές επαναχαράξεις ορίων που χωρίς να αλλοιώνουν τα γενικά γεωγραφικά χαρακτηριστικά των νέων Δήμων, προάγουν τη λειτουργικότητά τους.
Όσον αφορά τον νέο Δήμο που προέρχεται από τη συνένωση των Δήμων Μελισσίων, Νέας και Παλαιάς Πεντέλης, εκτιμούμε ότι η δημιουργία του είναι στη σωστή κατεύθυνση και έχει όλες τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός προτύπου προαστίου. Άλλωστε προς αυτή την κατεύθυνση καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια.
Η πρότασή μας για την αυριανή Πόλη-Πολιτεία, συνοψίζεται σε:
Πράσινη-Κοινωνική-Ψηφιακή Πόλη.
Σημείο αναφοράς ο Άνθρωπος.
Για το Συνδυασμό
Ο Πρόεδρος
Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου
Μελίσσια 15-06-10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου