Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Ο δρόμος από τα Μελίσσια προς Σταυρό

Του Ευάγγελου Λαζαρίδη
Μείζον πρόβλημα ασφάλειας η οδική σήμανση
ΦOBOYMAI καμία χώρα της Ευρώπης, περιλαμβανομένης και της Βαλκανικής Χερσονήσου, δεν μπορεί να μας ξεπεράσει στις τεχνικές σήμανσης των οδών μεγάλης κυκλοφορίας, των πάσης φύσης οχημάτων. Είναι τόσο κακή και επικίνδυνη η σήμανση των οδών και των σημάνσεων κατεύθυνσης των οδηγών από ασφαλή απόσταση, τι θα πρέπει να κάνουν για να μην οδηγούν στην αντίθετη φορά του αρχικού τους προορισμού. Το έζησα σε όλο του το μεγαλείο για να πάω από το Μαρούσι στην Παλλήνη.
Ο δρόμος από τα Μελίσσια προς Σταυρό υποτίθεται ότι έγινε σύγχρονος, με σύγχρονες προδιαγραφές, ανισόπεδες διαβάσεις και επίπεδα κυκλοφορίας των αυτοκινήτων. Στον καινούργιο σύγχρονο δρόμο, η αισθητική θυμίζει τοπίο μετά από καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, βρώμικοι δρόμοι, κανείς δεν νοιάζεται να καθαριστούν τουλάχιστο μία φορά το εξάμηνο, να φωτιστούν τουλάχιστον σημεία επίκαιρα και να μπει ένα δενδράκι για δείγμα, να θυμίζει ότι, πριν από πολλές δεκαετίες, εκεί υπήρχε και πράσινο!
Η σήμανση είναι πολύ «καλή», μόνο για τη γειτονιά της κάθε διασταύρωσης, όπου ακμάζει και αναπτύσσεται ο άναρχος επαγγελματισμός, τα συνεργεία επισκευής αυτοκινήτων, οι φαναρτζήδες, πάσης φύσης εγκαταλελειμμένα μπάζα, παλιά αυτοκίνητα, μάντρες, αποθήκες, πραμάτεια στα πεζοδρόμια και πολύ, πάρα πολύ, σκόνη.

Σε κάθε σημείο, ακόμα και σε κυκλοφοριακό κόμβο κυκλικής κίνησης, όπου οι τοπικοί οδηγοί και τα συνεργεία επισκευής δοκιμάζουν, δίκην καμικάζι, τα αυτοκίνητα μετά τη συντήρηση, επισκευή, βάψιμο. Γίνεται αυτό που λέει ο λαός: το έλα να δεις. Τα αυτοκίνητα ξεφυτρώνουν και ξεπερνούν τον προπορευόμενο, από όπου βρουν την «τρύπα» να τρυπώσουν και να προσπεράσουν. Πρωτοφανής η απουσία έστω και ενός τροχονόμου, έστω για το θεαθήναι!
Στα κρίσιμα σημεία, όπως οι διασταυρώσεις δρόμων μεγάλης κυκλοφορίας και οι κόμβοι κυκλικής κυκλοφορίας, δύσκολα θα βρει κανείς εμφανή σήμανση κατεύθυνσης πορείας, ή αν τη δει ο οδηγός είναι ακριβώς στο σημείο στροφής και επομένως έχει περάσει το σημείο που θα έπρεπε να οδηγήσει το αυτοκίνητο ή το σκαπτικό μηχάνημα, ναι σκαπτικό θηρίο, αν δεν προλάβει ο οδηγός να ενεργήσει σωστά στον χρόνο που χρειάζεται τότε χάθηκε, το έζησα με δύο αγνώστους μου οι οποίοι πήγαιναν ο ένας για Λαύριο και ο άλλος για Μελίσσια, ερχόμενος από Αθήνα.
Αυτός των Αθηνών ήταν μετανάστης Eλληνας, ερχόταν από το Βέλγιο και πήγαινε στην αδελφή του στα Μελίσσια, για λίγες ημέρες και μετά στην Aρτα, βρέθηκε στην Παλλήνη με σταμάτησε και με ρώτησε πού βρίσκεται και πώς θα πάει εκεί που θέλει να πάει. Από τα σύνορα των Ευζώνων χάθηκε πολλές φορές, πήγαινε στην τύχη, εδώ στην Αθήνα ταλαιπωρείται για ώρες, για να καταλήξει στην Παλλήνη με το αυτοκίνητο γεμάτο με την οικογένεια και δώρα για τους δικούς του.
Μας αρέσει και διαδηλώνουμε για τη διακίνηση των ιδεών, που κανείς σήμερα δεν την εμποδίζει και δεν διαθέτουμε έναν τροχονόμο να κατευθύνει τη διακίνηση των οχημάτων, όπου όντως υπάρχει ανάγκη, κινδυνεύουν ζωές.
Πηγή: Express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου